Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali na jejich školu přicházet spolužáci z Ukrajiny, rozhodli se uspořádat sbírku. Stejně jako v minulých letech se zaměřili na podporu svých vrstevníků.

Na začátku každého školního roku se parlamenťáci domlouvají, čemu se budou po čas svého volebního období věnovat. Žáci z Novolíšeňské nikdy neopomenou zařadit do svých plánů charitativní sbírku. A rozhodně se nedrží při zemi. Zrealizovali jich již několik. Výraznými akcemi byla sbírka hraček pro dětské oddělení v nemocnici v Brně a sbírka pro ukrajinské děti.

Do těchto projektů jdou s plnou vervou. Myslí jak na propagační stránku, tak na organizaci jako takovou. Tvoří plakáty, mluví do rozhlasu, vymýšlí zprávy do Edupage, aby nalákali co nejvíce dárců. Oslovují učitele, žáky, rodiče i provozní personál školy. Vymýšlí, jak budou hračky nebo jiné věci sbírat, kde a jak dlouho. Seženou krabice a pravidelně kontrolují sběrná místa, aby nebyla plná. Po úspěšném předání věcí nezapomínají všem dárcům poděkovat.

Pro dětskou nemocnici se žákům podařilo nasbírat 36 pytlů plyšáků, 11 krabic knih, 7 krabic společenských her a 18 krabic dalších hraček pro malé i velké děti. Pro ukrajinské děti sháněli především školní potřeby a také hry a stavebnice, kterých nashromáždili 3 plná auta.

A jak svou charitativní činnost hodnotí žáci? „Naučili jsme se hlídat si povinnosti. Zjistili jsme, že lidé v našem okolí jsou dobří a že dělat věci pro druhé je radost. Zároveň jsme zjistili, že je dobré nesbírat všechno, lepší je se zaměřit na něco specifického. A že na těžké krabice je lepší vzít si vozík.“

Během těchto projektů si děti vyzkouší, jaké to je vzdát se něčeho svého ve prospěch někoho jiného, což jim přináší stejnou radost, jakou to přinese obdarovanému. Učí se nebýt lhostejní k lidem kolem sebe. Svým příkladem ukazují veřejnosti, že pomáhat není těžké, když to zvládnou i děti. Stačí jen chtít a ony chtějí!

Veronika
4. 08. 2023
Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…

Horké křeslo pro starostu a pro hejtmana

Horké křeslo pro starostu a pro hejtmana

Každoročně si členové žákovského parlamentu ze základní školy Masarova v Brně zvou na své „horké…