Dobré skutky, kuličková dráha a jídelna

Vyhlášení nejinspirativnějšího projektu žákovského parlamentu roku 2023

70 dětí prezentovalo své projekty na půdě Senátu PČR před porotou, která rozhodla o tom, který z žákovských parlamentů z celé ČR si odnese titul Nejinspirativnější projekt roku. Slavnostnímu vyhlášení předcházelo on-line hlasování veřejnosti, do něhož se zapojilo 2328 hlasujících. Letošním vítězem se stal projekt žáků ze Základní školy Pečky Rok dobrých skutků.

V on-line hlasování podpořila veřejnost svými hlasy nejvíce projekt Školní pohár aneb za aktivní účast věčná sláva, který zrealizovali studenti z Gymnázia Třeboň. Cílem jejich projektu bylo zastřešit a zorganizovat všechny kulturní, sportovní a zábavní akce na škole pod jednu velkou soutěž. Napomohlo to vytvořit ve škole dobré klima a propojit mezi sebou jednotlivé ročníky. Všechna soutěžní videa jsou dostupná na YouTube kanálu Centra pro demokratické učení.

Rok dobrých skutků  

Prezentaci vítězného projektu pojaly děti divadelním způsobem a představily porotě a hostům, jak nápad vznikl. „Začalo to špatnými zprávami. Všechno se zdražuje, co budeme jíst. Začíná válka. U nás ve třídě jsou spolužáci drzí i lidé na ulicích se více hádají. Tak to přeci nemůžeme nechat, pojďme se usmát, pohladit a konat dobro…“ Celý rok ve škole probíhaly rozmanité dobré skutky od poděkování zaměstnancům školy a učitelům, pomoci při úklidu ve městě, vymýšlení programů pro partnerské třídy, spolupráci s Domovem seniorů až po celoškolní akci Děti dětem s charitativním přesahem. „Jsme rádi, že náš projekt vykouzlil lidem úsměv na tváři a že těm, kterým se říká zlobiví, jsme ukázali, jaké to je udělat dobré skutky. Naučili jsme se, že pomáhat je dobré a hlavně normální,“ přednesly před hosty parlamenťačky ze Základní školy Pečky. Senátora Václava Lásku zaujalo, že mezi prezentujícími nebyl žádný kluk. Na otázku, jak to vzniklo, jestli kluci nechtějí pomáhat, děvčata odpověděla: „My jsme si to dnes uspořádaly jako dámskou jízdu do Prahy, ale kluci v naší partě jsou, taky pomáhali.

Zábavou proti předsudkům

Druhým oceněným, jak ze strany poroty, tak ze strany veřejnosti byl projekt Venkovní kuličková dráha aneb zábavou proti předsudkům. Parlamenťáci ze základní školy Janov v Litvínově se zapojili do městského participativního rozpočtu a na místě, kde byl zbořen vybydlený panelový dům, ve kterém bydleli kdysi příbuzní dětí, nechali vybudovat venkovní kuličkovou dráhu. „Jsme sice ještě děti, ale záleží nám na místě, kde žijeme,“ pronesla členka žákovského parlamentu. Děti se snažily veřejnosti ukázat, že se u nich v Janově nedějí jen špatné věci. Práce je moc bavila, a proto se do participativního rozpočtu zapojili letos znovu.

Evergreen žákovských parlamentů

Na třetí místě se umístil projekt Naše jídelna od Parťáků ze Základní a mateřské školy Chýně. Téma školní jídelny řeší každý žákovský parlament, ale v Chýni se rozhodli navrhnout postup pro ostatní školy, jak tento problém řešit. Vytvořili dotazník pro spolužáky, učitele a rodiče.  Z více jak 200 odpovědí děti identifikovaly problémy, na které se zaměřit a postupně je začaly řešit. Senátor Václav Láska děti pochválil slovy: „Obecně existují ve společnosti témata, o kterých každý diskutuje ale jen tím, že si na ně stěžuje. Vy místo toho, abyste si stěžovali, jste to začali řešit.“  Paní místopředsedkyně Jitka Seitlová dodala: „Myslím si, že váš postup by se nám hodil i v naší senátní jídelně.“

Akci už po jedenácté uspořádala organizace CEDU – Centrum pro demokratické učení, která vzdělává a metodicky podporuje učitele a žáky v tom, jak ve školách efektivně rozvíjet v dětech odpovědnost za sebe a své okolí. Děti dokážou skvělé věci, když jim k tomu dáme příležitost.

Děkujeme sponzorům: Alza.cz a Rohlík za věnování odměn pro vítěze a také Řízení školy za mediální partnerství. 

TOP 10 projektů, které se letošního ročníku účastnily:

Gymnázium Třeboň: Školní pohár aneb za aktivní účast věčná sláva
SŠP Jílová, Brno: Slavnost pro I. ročníky
ZŠ Za Alejí, Uherské Hradiště: Mezinárodní den
ZŠ a MŠ Dolní Žandov: Když nemůžeš, tak přidej!
ZŠ a MŠ Janov, Litvínov: Venkovní kuličková dráha aneb zábavou proti předsudkům
ZŠ Mojžíř, Ústí nad Labem: Den proti drogám
ZŠ Pečky: Rok dobrých skutků
ZŠ Písečná, Chomutov: Den povolání aneb bez práce nejsou koláče
ZŠ TGM Milovice: Milada Horáková – Putovní výstava
ZŠ a MŠ Chýně: Naše jídelna

Fotogalerie z akce

 

 

Veronika
24. 03. 2023
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…