Pojď s námi rozjezdit Březnici

Dnešní svět funguje na principu všechno, co dostanete, si nejdříve musíte zasloužit. Stále se však najdou i lidé s vírou v nezištnost a čestnost. Takových lidí je ve firmě WSM – Czech Republic s.r.o. plno a právě díky nim a skvělému řediteli ZŠ Březnice Mgr. Miroslavu Bělkovi, MBA dostaly žáci ZŠ Březnice příležitost naučit se vážit si darů a dobroty druhých.

Kde zažehla první jiskřička?

Celý projekt nastartoval nápad parlamenťáků a ředitele ZŠ Březnice pořídit žákům školy chybějící přístřešek pro kola. Chtěli tím dosáhnout bezpečnějšího uchování kol a podpořit motivaci k pohybu. Kovový přístřešek v hodnotě 100 000 Kč věnovala škole firma WSM – Czech Republic s.r.o. s přáním, aby si tento hodnotný dar děti zasloužily a aby si ho dostatečně vážily. V ten moment byl úkol jasný. Vymyslet, jak účinně motivovat co nejvíce dětí k pohybu.

Kdo s nápadem přišel?

Tohoto nelehkého úkolu se zhostili členové žákovského parlamentu ZŠ Březnice. Lehce uchopitelnou formu akce nebylo z počátku lehké vymyslet. Padala spousta návrhů, například vyhlásit projektový den, ve kterém by všichni žáci přijeli do školy na kole a konaly by se různé soutěže a hry.
Finální nápad padl až během distanční výuky, kdy se žáci shodli, že by bylo nejlepší ujetými kilometry symbolicky nasbírat částku 100 000 Kč.

Držte si klobouky, ZAČÍNÁME!

K nastartování a úspěšné realizaci projektu bylo zapotřebí zařídit ještě spoustu věcí, hlavně vysvětlit žákům a široké veřejnosti jeho význam a smysl, navrhnout plakát a udělat mu co největší reklamu. Také bylo potřeba upřesnit požadavky a přizpůsobit ho i lidem, kteří nemají podmínky pro jízdu na kole. Proto do projektu přibyla kolonka pěší chůze. Za každý ujetý kilometr na kole, koloběžce či skateboardu se do virtuální kalkulačky připočítalo 5 Kč a za každý ušlý kilometr 1 Kč.

 

Přehlednost projektu

Kdo se zúčastnil výzvy, zapsal do připraveného formuláře na webu ZŠ Březnice své ujeté kilometry. Aby měli všichni možnost sledovat pokroky ve sbírání penízků, každý týden byl zveřejněn soupis vysportovaných kilometrů jednotlivých tříd. Byla také vytvořena nástěnka v aplikaci padlet, kam mohl každý umístit fotky z výletů nebo sdílet tipy návštěv krásných míst v okolí.

Zpřístupnění všem a ani zima není náš nepřítel

Nedlouho po odstartování projektu se žákům začali ozývat bývalí studenti ZŠ, rodiče a všichni podporovatelé školy, kteří se o projektu doslechli, že by se do akce také rádi zapojili. Takto velký zájem veřejnosti inspiroval parlamenťáky k přidání kategorie podporovatelů školy, kam mohli přidávat své výkony všichni ostatní nadšenci sportu a zdravého životního stylu.

Další rozšíření potřeboval projekt v zimě na začátku roku 2022. Na jízdu na kole a pěší chůzi totiž bylo příliš chladno, ale podporovatelé se přesto chtěli hýbat dál. Přibyla tak další kolonka, tentokrát šlo o sporty jako bruslení, lyžovaní nebo běžkování. I všechny zimní sporty se započítávaly každý kilometr za 1 Kč.

Březnická škola v Senátu

Populární projekt byl nominován mezi 10 nejlepších projektů v rámci akce „Co dělají školy pro demokracii?“, pořádané již po desáté organizací Centrum pro demokratické učení, o.p.s. Díky oblíbenosti projektu nejen v Březnici a okolí získal projekt Pojď s námi rozjezdit Březnici cenu veřejnosti.

Žákům a podporovatelům březnické základní školy se podařilo cíle 100 000 Kč dosáhnout. Neznamená to ale, že by poté sport ztratil pro občany smysl. Naopak, parlamenťáci věří, že akce motivovala spoustu lidí k častějšímu pohybu a obdivování krás přírody kolem nás.

Autorka článku: Adina Kazdová, 16 let, mluvčí žákovského parlamentu ZŠ Březnice

Veronika
14. 02. 2023
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…