Když ve škole straší

Na začátku školního roku každý žákovský parlament plánuje svoji činnost. Ať se rozhodne uspořádat akci tradiční nebo úplně novou, nevyhne se jednotlivým krokům projektového řízení. Právě během něho žáci získávají zkušenosti, které se jim budou v dalším životě hodit. Navíc často při akci samotné vznikne propojení s dalšími skupinami lidí a společný zážitek tak všechny na chvilku spojí. Takovou příležitostí může být oslava Halloweenu.

Unikátní oslava Halloweenu může například probíhat podle scénáře dětí ze základní školy U Vršovického nádraží v Praze. Jejich celoškolní party se odehrála na několika místech. V prostorách školy probíhala speciální osvícená a nazvučená halloweenská výstava. Jedinečnými exponáty s profesionálními popisky provázela jednotlivé třídy moderátorka v předem rozepsaných intervalech. V sále školy si naopak přišli na své milovníci strašidelných historek v rámci jejich předčítání. Žáci, kteří rádi něco tvoří, se mohli zapojit do soutěže o nejkrásnější vydlabanou dýni, do které se přihasilo celkem 60 výrobků. Ani filmoví fanoušci nepřišli zkrátka a mohli se účastnit promítání krátkých strašidelných filmů. Pro modelky a modely pak byla uspořádána módní přehlídka masek na pódiu, které předcházelo vystoupení Dýňáčků z družiny, uvedlo ji „živé strašidelné sousoší“ a zakončil ji tanec skeletonů v podání šesťáků. Nechyběl ani oblíbený foto koutek a výstava receptů na čarodějné lektvary.

Tímto originálním způsobem se propojily prostory celé školy, které běžně fungují separátně. Vzhledem k rozsahu celého projektu měl každý člen parlamentu svou důležitou roli, za kterou nesl odpovědnost. Bylo náročné celou akci zkoordinovat, proto často parlamenťáci přizvali ke spolupráci i své spolužáky. Každý se realizoval podle svého, někdo kreativně připravoval exponáty na výstavu, někdo zdobil pódium, někdo stavěl fotokoutek, někdo tvořil playlist, někdo popisoval a čísloval dýně do soutěže, někdo rozdával diplomy atd.

Nechoďte do školy, ze které máte strach, ale do školy, kde se straší jen pro zábavu :-).

Veronika
19. 08. 2022
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…