Děti věnovaly seniorům to nejcennější

Vyhlášení nejinspirativnějšího žákovského projektu roku 2022

Na půdě Senátu rozhodla porota o tom, který z projektů 10 žákovských parlamentů z celé ČR bude pro tento rok tím nejinspirativnějším. Slavnostnímu vyhlášení předcházelo on-line hlasování veřejnosti, do něhož se zapojilo 3827 hlasujících. Letošním vítězem se stal projekt žáků ze základní a mateřské školy Byšice Senioři, pojďte ven!

V on-line hlasování podpořila veřejnost svými hlasy nejvíce projekt Pojď s námi rozjezdit Březnici, který realizovaly děti ze základní školy Březnice. Svým úsilím a zároveň radostí se snažily motivovat spoluobčany v obci k častějšímu pohybu, a přitom si ujetými a ušlými kilometry vydělat na přístřešek na kola, který škole věnovala místní firma. Všechna soutěžní videa jsou dostupná na našem YouTube kanálu.

Senioři, pojďte ven!

Děti svůj projekt komentovaly slovy: „Originalitu našeho projektu vidíme v tom, že jsme se nezaměřili na finanční prostředky, ale věnovali jsme seniorům náš čas a ten je podle nás pro ně mnohem cennější. Společně strávený čas jsme naplnili radostí, pohybem a sladkou tečkou,“ řekl žák Jakub Smetana. Pohyb zpestřili žáci seniorům hledáním malovaných kamínků vyrobených přímo na míru. Jejich projekt se stal inspirací i pro další děti, které si začaly se seniory pravidelně dopisovat. Parlamenťáci do něho zapojili jak své spolužáky, rodiče tak i zaměstnance školy a domova pro seniory. „Největším přínosem pro nás bylo uvědomění si našich postojů a hodnot. Je důležité dbát i na ty nejstarší, protože přece jen nás stáří také jednou čeká,“ dodala žákyně deváté třídy Tereza Richterová.

Akci už po desáté uspořádala organizace CEDU – Centrum pro demokratické učení, která vzdělává školy a metodicky podporuje učitele a žáky v tom, jak ve školách efektivně rozvíjet v dětech odpovědnost za sebe a své okolí. V síti škol pro demokracii je v současné době 186 škol z celé republiky. To, že je demokracie důležitá, se v této pohnuté době ukazuje každý dnem. Odvaha, respekt, zodpovědnost, ale také pocit solidarity nejsou prázdné pojmy. Děti ze škol napříč celou zemí je svými činy dokázaly naplnit tím pravým smyslem.

Krátká reportáž přímo z akce.

Fotogalerie ze Senátu

 

Veronika
13. 04. 2022
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…