Od maminky chutná nejlépe

Jednu listopadovou neděli odpoledne se v kavárně komunitního centra uskutečnil už
6. ročník soutěže Od maminky chutná nejlépe. Soutěž organizuje žákovský parlament základní školy TGM v Blatné. Je určena všem maminkám, a letos prvně i tatínkům, kteří se ve volných chvílích věnují pečení nejrůznějších dobrot a nebojí se s nimi pochlubit na veřejnosti.

Sešlo se celkem 14 soutěžních vzorků. Rozdalo se 8 hlavních cen. Každý soutěžící si navíc odnesl vykrajovátko jako památku na pěkně strávené odpoledne. Soutěž moderovali členové žákovského parlamentu Sofie Baťková a Michal Tvrdý. Další parlamenťáci se ujali rozdávání hlasovacích lístků, sčítání hlasů, předávání cen a samozřejmě zdatně pomáhali s ochutnáváním.

Mezi ochutnávkami slaného pečiva se objevil špenátový závin, slaný koláč nebo domácí housky či maková kolečka plněná sýrovou náplní. Do kategorie sladkého pečení se letošní soutěžící přihlásili se srdíčkovými řezy, tvarohovými buchtami či křupavými větrníčky. Ozdobou byl také Oeo cheesecake, zamilovaní Eskymáci nebo čoko-křupavka. Celou škálu dobrot pak výtečně doplňovaly svatomartinské rohlíčky, koblížky a bábovka. Letošní ročník zpestřil nakonec pouze jeden soutěžící tatínek, ale parlamenťáci věří, že příští rok se přidají další.

A jak to celé před šesti lety začalo? “Vymýšleli jsme s dětmi takovou akci, abychom se při tom věnovali něčemu, co mají všichni rádi a zároveň něčemu, co osloví rodiče. Původní záměr totiž vůbec nebyl přizvat širokou veřejnost. Z různých námětů jsme pak společně dali dohromady tuto akci, která oslovila i místní kulturní centrum. A tak je z toho najednou akce veřejná, která nás všechny moc baví.” Dodává koordinátorka žákovského parlamentu Lída Růžičková.

Dokonce tato bezvadná akce zaujala i místní média.
Fotografie: Miloš Vrátný – Jižní Čechy Teď

 

Veronika
30. 11. 2021
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…