Parťáky z Chýně nic nezastaví

Základní škola v Chýni má zkušený a plně funkční parlament a je zároveň jedním z našich konzultačních center, tedy školou, která je oporou a inspirací pro okolní žákovské parlamenty. Proto není divu, že se tito zkušení parlamenťáci nenechali zastavit ani koronavirovou krizí a uspořádali své tradiční akce ztíženým podmínkám navzdory.

Máme rádi zvířata

Parťáci, jak si parlamenťáci říkají, uspořádali pro svoje spolužáky hned několik akcí. Zvířecí den, tedy vzájemné představování domácích mazlíčků tentokrát proběhlo virtuálně pomocí krátkých videí, které děti natočily doma a následně sdílely se svými spolužáky na školním padletu.

Dobrozprávy

V podivném bezčasí se děti nemohly potkávat ve škole a často se jim po sobě stýskalo. Proto se žáci rozhodli dát příležitost všem těm, kteří by rádi poslali milé psaníčko někomu ze školy. Každý, komu taková pošta do školy přišla, byl vyzván přes Teams, aby si ji vyzvedl. V době uzavřených škol byly takové zprávy k nezaplacení.

Ukaž, co v tobě je

Každý má na něco talent. Jen ho v sobě objevit. Anebo ho ve vás objevil někdo jiný? V talentové show na tom nezáleželo, důležité bylo se o svůj talent podělit s ostatními a natočit krátké video se svým vystoupením. To pak děti sdílely na školním padletu a ostatní ze školy mohli dávat lajky a psát pochvalné komentáře.

Spolu to dáme

Ani další tradiční akci zrádný vir nezastavil. Do tříměsíční běžecko-chodecké výzvy s charitativním významem se zapojili děti i jejich rodiče, kteří prostřednictvím startovného podpořili sportovní aktivity pro handicapované lidi. Po celé obci vzniklo hned několik různě dlouhých a náročných tras. Stačilo si vybrat tu pravou anebo rovnou zkusit postupně všechny.

Krabička poslední záchrany

Pro zapomnětlivé spolužáky vymysleli parťáci vychytávku. Krabička plná tužek, věcí potřebných na geometrii nebo výtvarnou výchovu, je nyní umístěna u vchodu do školy a každý žák si tam může v případě nouze věci vypůjčit a po vyučování zase vrátit.

Třešnička nakonec

Aby toho nebylo málo uspořádali Parťáci na konci školního roku pro celou školu (zvlášť pro první a druhý stupeň) v tělocvičně kvíz, prostřednictvím kterého zjišťovali, co o parlamentu a jeho akcích ostatní ví. Dopadlo to výborně. Děti se pobavily a parlament dostal skvělou zpětnou vazbu, že je důležitou součástí školy, na kterou se může každý spolehnout.

 

Veronika
5. 08. 2021
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…