Pořád je na co se těšit

Letošní školní rok se pomalu chýlí ke konci. Po dlouhých měsících distanční a rotační výuky přicházejí prázdniny. Mnoho žákovských parlamentů přerušilo svou činnost nebo ji provozovalo omezeně. K čemu mohou využít prázdninový čas a jak nejlépe nastartovat parlament v novém školním roce?

První věc, kterou parlamentům doporučujeme, je nedělat v září volby. Děti, které prošly volbami loni, neměly moc šancí se během roku realizovat. Ponechte si složení parlamentu z loňska a jen doplňte místa, která se uvolnila po odchodu deváťáků mladšími dětmi.

Velkou výzvou pro všechny bude nastartovat práci se skupinou a její dynamikou a znovu ji po roce výpadku stmelit. Metodiky práce v rámci žákovského parlamentu na chvilku odsuňte stranou a veškerou energii věnujte dětem a vztahům mezi nimi. Vytvořte si s nimi bezpečné prostředí, které je bude motivovat k práci a osobnostně rozvíjet. Jak si to na začátku vyladíte, takové to pak budete mít. Pokud si nejste jistí, jak na to, můžete využít například semináře od Centra demokratického učení „Zpátky ve škole“ pro pedagogy a „Vítej zpátky ve škole“ pro děti.

Udržujte kontakt se současnými parlamenťáky i přes prázdniny. Vytvořte si, pokud už nemáte, společné virtuální místo na sdílení fotek a zážitků z léta. Vysvětlete dětem, že nejde o soutěž o nejluxusnější dovolenou, ale spíš o sdílení zážitků s ostatními. Ať žáci fotí místa, kde se cítí dobře a napíšou proč (pod stromem, u dědy na půdě, na hřišti s kamarády…) nebo ať napíšou, co se nového naučili, dozvěděli. Tuto možnosti můžete nabídnout všem dětem ve škole.

Ještě před prázdninami plánujte s dětmi činnosti, kterým se v novém školním roce s parlamentem chcete věnovat. Řekněte si, kdy se budete scházet, že nebudou volby, pozvěte si na první setkání po prázdninách nějakou zajímavou osobnost (sportovce, youtubera, bývalého parlamenťáka, někoho z rodičů, kdo má zajímavou práci…). Popovídejte si o projektech, jaké byste rádi v příštím roce realizovali. Ať se máte společně na co těšit!

 

 

 

Veronika
2. 06. 2021
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…