Činnost parlamentů v online světě

Rok 2020 obrátil všechno naruby. Změny se nevyhnuly ani schůzkám žákovských parlamentů. Na některých školách dětská zastupitelstva přerušila v době karantény svou činnost, jinde hledala, jak dále pracovat na svých projektech.

Žijeme i virtuálně

Ze začátku byly on-line schůzky plné sdílení pocitů a snahy vyznat se v neočekávané situaci. Poté už žáci vymýšleli společné akce, které by i na dálku umožnily lidem ve škole si uvědomit, že jsou stále jedna velká parta.

Na základní škole Profesora Švejcara v Praze vytvořili parlamenťáci virtuální nástěnku. Vzniklo tak prostředí, ve kterém žáci celé školy sdíleli tipy na knížky, hry, výlety a zakládali kreativní výzvy.

Pochlubte se s tím, co vám jde

Během uzavření škol vymýšlely parlamenty různé soutěže, například talentové, ve kterých žáci představovali ostatním své dovednosti prostřednictvím videoukázek. Oblíbenou kratochvílí se staly kulinářské soutěže, soutěž o nejhezčí roušku a jiné.

Děti ke komunikaci s ostatními využívaly kanál školní TV (např. Gymnázium Duhovka), točily motivační videa na YouTube nebo využívali sociální sítě. Základní škola U Vršovického nádraží v Praze zveřejňovala každý týden na svém profilu „Kalendář pro dobrou náladu.“ Vznikly také videa na téma Život před covidem, život po covidu. Děti psaly příběhy, fotily, sdílely mezi sebou, jak se doma učí (ZŠ JUDr. J. Mareše, Znojmo) nebo vytvořily materiál pro žáky v karanténě (ZŠ TGM Blatná).

Jde to i offline

Ani off-line prostředí nezůstalo opomenuto. V Chýni například děti rozmístily po městě stanoviště s různými sportovními úkoly. V Litvínově mohli zájemci v rámci hry „Jak jsem potkal dlažební kostku“ hledat po městě různé symboly. A aby děti nezapomněly chodit do školy, lákali je parlamenťáci například na facebookový chodník, který vznikl před školou Masarova v Brně nebo ve Frýdlantu na plot školy se vzkazy kolemjdoucích.

Touha dětí zůstat v kontaktu s ostatními byla velká. Tak velká, že překonala prvotní strach a změnila ho v chuť něco pěkného udělat pro ostatní.

Veronika
31. 03. 2021
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…