Adventní čas ve škole

Zkrácení čekání na Ježíška patří neodmyslitelně každý rok k úkolům mnohých žákovských parlamentů. Nápadům se meze nekladou. Přinášíme vám inspirace z různých škol. Některé z nich jsou přímo šité na míru době koronaviru.

Okénko za okénkem

Velmi oblíbenou aktivitou v mnoha školách jsou adventní kalendáře. V základní škole Chýni si tak každoročně parlamenťáci pro své spolužáky připravují na jednotlivé dny různé úkoly. Letos vzhledem k vládním hygienickým opatřením je vymysleli tak, aby je děti mohly dělat i doma. Spolužákům například zadali, aby se vysprchovali ve studené vodě, nasypali ptáčkům do krmítka, řekli něco hezkého svým kamarádům nebo si zahráli Člověče, nezlob se a nezlobili se.

Na základní škole U Vršovického nádraží v Praze vytvořili tentokrát adventní kalendář
v on-line prostředí. Úkolem dětí je každý den uhodnout, kdo je na přiložené fotce pořízené u vánočního stromečku před mnoha lety. Předvánoční čas si žáci krátí také výrobou vánočních přáníček, které mohou poté zanést ke škole a zavěsit je na školní plot, aby si je mohli kolem jdoucí prohlížet.

Překážky jsou dobré. Děti se tak učí přemýšlet o jiných řešeních a uvědomují si, že nic není neměnné. Je dobré zažít ve své práci krizové momenty, ale současně také chvíle, kdy se takový moment podaří přestát.

Adventní výzva

Na základní škole Jílovská v Praze se naopak vrhli na adventní výzvy. První týden to byla výroba adventního věnce, druhý týden převlek za Mikuláše nebo čerta a třetí týden věnovali pečení cukroví. Vše mají účastníci zdokumentovat a poslat parlamentu svůj výsledek, který je pak zveřejněn na stránkách školy pro inspiraci ostatním.

Myslíme na ostatní

Oblíbenými akcemi bývají také různé charitativní sbírky a návštěvy domovů seniorů. V Chýni děti pečou a prodávají perníčky. Výtěžek věnují zdravotním klaunům. Jinde zase nakupují pro psí útulky nebo sbírají dárečky do krabic od bot. Tradiční návštěvu domova seniorů se nenechali ujít parlamenťáci ze základní školy Habrmanova v České Třebové. Akorát letos básničky četli do mikrofonu před domovem, který byl napojený na rozhlas do jednotlivých pokojů babiček a dědečků. Děti současně přinesly každému obyvateli domova malý vlastnoručně vyrobený dárek a vánoční hvězdu.

Živě přes YouTube

Ani děti ze žákovského parlamentu Masařky v Brně se nenechaly odradit současnou koronavirovou krizí a uspořádaly rozsvěcení stromečku před školou alespoň v on-line vysílání. Na akci promluvil ředitel školy a děti si zazpívaly společně koledu v bezpečných rozestupech na čerstvém vzduchu. Jak je vidět, všechno jde, stačí chtít.

Veronika
11. 12. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…