Velké plány kvůli koronaviru nemáme

Projekty žákovských parlamentů mohou být jednorázové, ale také dlouhodobé nebo tradičně se opakující každý rok. Žáci ze základní školy Salvátor ve Valašském Meziříčí jeden takový tradiční projekt mají. Každoročně pořádají ve městě lampiónový průvod se svatým Martinem. Bude se konat i letošní ročník? To i další zajímavosti se dozvíte v následujícím rozhovoru s paní učitelkou a zároveň koordinátorkou žákovského parlamentu paní Marií Čtvrtníčkovou. 

Před 2 lety jste prezentovali na půdě Senátu svůj projekt Lampionový průvod se svatým Martinem. Zaznělo tam tenkrát, že z této akce chcete udělat akci tradiční a dokonce sehnat živého koně. Podařilo se vám to?

Lampionový průvod se svatým Martinem se stal na naší škole tradicí. Děti i rodiče se na tuto akci těší a pečlivě připravují. Živého koně jsme sehnali, ale nakonec jsme z bezpečnostních důvodů zvolili koně papírového. Kůň, který nám měl tehdy posloužit, pracuje většinou v lese, tudíž není zvyklý na městský ruch. Obavy o zdraví dětí, rodičů i samotného koně byly v tomto případě oprávněné.

Čím je tato akce pro vás důležitá? Co se vám na ní nejvíce líbí?

Je to skvělá příležitost setkat se s rodiči žáků i mimo areál školy a taky skvělá možnost ukázat, jak je parlament na naší škole šikovný a aktivní. V loňském roce jsme tedy tuto akci znovu uskutečnili a pojali netradičním způsobem. Oslovili jsme hospic Citadela ve Valašském Meziříčí a nabídli jim zpestření pro klienty zařízení formou písniček a povídání o svatém Martinovi. Průvod byl zakončen v areálu hospicu. Klienti (pokud jim to zdraví dovolilo) se přišli podívat ven na balkon nebo seděli zabaleni v dekách u otevřeného okna. Akce byla velmi úspěšná, chválili si ji jak zaměstnanci, tak senioři. Velmi pozitivně působila celá akce i na parlamenťáky, kteří měli pocit skvěle odvedené práce a zároveň je hřálo, že mohli udělat pro nemocné lidi dobrý skutek.

Co se naopak ukázalo při realizaci projektu jako problém? Jak jste se s ním vypořádali?

Problém jsme neměli žádný, ba naopak. Městská policie, které jsme akci hlásili, nám nabídla pomoc při celovečerním průvodu. Nejenže zastavili dopravu v případě přecházení silnice, ale také hlídali bezpečnost celé akce.

Blíží se listopad, budete akci pořádat i letos?

Svatomartinský průvod letos neplánujeme z důvodu koronavirové pandemie.

Budete se v souvislosti s hygienickými doporučeními ministerstva školství scházet se svým parlamentem prezenčně nebo jen on-line?

Pokud to bude možné, budeme se scházet jako obvykle jednou týdně o velké přestávce. V případě větší akce i v odpoledních hodinách.

Na jakých dalších projektech váš parlament plánuje v letošním školním roce pracovat?

Velké plány díky koronaviru zatím nemáme. V nejbližších dnech vyhlásíme sběr žaludů, kaštanů a bukvic. V říjnu nás čeká tvorba školního časopisu Salve. V předvánočním období bychom chtěli vyhlásit celoškolní malířskou soutěž na téma: „Vánoce u nás doma“.

Byl parlament činný v období jarní karantény? V případě, že ano, čím se zabýval?

Náš parlament byl činný i během karantény, byly zapojeny téměř všechny věkové kategorie. Každoročně vydáváme časopis Salve, na konci školního roku věnovaný z velké části vycházejícím deváťákům.

Marie Čtvrtníčková

 

Veronika
21. 09. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…