WC obsazeno!

WC obsazeno!

Často se nás lidé ptají, co vlastně ty parlamenty ve školách dělají. Dobré je, že se mohou zabývat vším, co je pálí nebo naopak zajímá a baví. Nejvíce problémů je provozního charakteru. Jsou to maličkosti, které když fungují, tak je ani nevnímáme, ale když nefungují, obtěžuje nás to. Na základní škole U Školek v Litomyšli například děti řešily, jak dát najevo, že je toaleta obsazená.

Protože ve školách nemohou být pro žáky uzamykatelné kabinky, vymýšlel parlament, jak zajistit, aby člověk nebyl rušen. Jedním ze snadných a lehce proveditelných nápadů bylo vytvoření červených cedulek na dveře. Pokud je cedulka vystrčena z kabinky ven, znamená to, že je obsazeno.

Na tomto řešení si žáci samostatně vyzkoušeli rozdělení rolí, přípravu materiálů a celé to zvládli zorganizovat sami.

Všechny cedulky jsou jedinečné, v celé škole nenajdete dvě stejné. Zapojili se všichni z parlamentu a rozdělili si role. Někteří žáci byli rychlé spojky, které uvazovali kartičky, jiní profesionální střihači, zapisovatelé a další. Kartičky se ujaly, otázkou zůstává, jak dlouho vydrží.

 

Veronika
10. 09. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…