Nekuř, bude líp!

Znáte to, jdete ráno do školy a za rohem narazíte na hlouček dospívajících s cigaretou v ruce. Členy žákovského parlamentu ze základní školy Braňany zarazilo, kolik jejich starších spolužáků před školou kouří a dává tak špatný příklad svým mladším spolužákům. Rozhodli se tedy tématu kouření věnovat a uspořádali projektový den, který měl ukázat, že kouření není „in“.

Když už, tak pořádně

Do svého projektu zapojili nejen celou školu včetně zaměstnanců, ale také občany obce. V daný den smíšená družstva složená z různě starých dětí nejprve zjišťovala počet kuřáků v obci. Jiná družstva lepila dlouhé řetězy pro lepší grafickou představu, jak to je s poměrem kuřáků a nekuřáků. Černý proužek značil kuřáka, modrý proužek nekuřáka. Další družstva mezitím tvořila plakáty tematicky zaměřené proti kouření. Vytvořené plakáty byly umístěny před vchodem do školy. Vrcholem dne bylo krátké dramatické ztvárnění situace, jak kuřák může zavinit vážné onemocnění malých spolužáků, kteří dokouří odhozené nedopalky.

Líbí se nám, že družstva byla věkově smíšená, což vedlo k upevnění spolupráce a komunikace mezi dětmi. Společný cíl všech pak posílil vztahy mezi dětmi napříč různými ročníky a přispěl ke zlepšení klimatu ve škole.

Jak dopadla statistika

Poměr kuřáků a nekuřáků bohužel dopadl ve prospěch těch, kteří kouří, i když děti si přály opak. O to větší motivací pro ně bylo, promluvit si o kouření a jeho důsledcích na zdraví se svými rodiči a prarodiči. Vytvořený černý řetěz, který lemoval chodbu, byl alarmující. Plakáty a řetězy vzbuzovaly zájem i příchozích návštěvníků školy a rodičů. A z něčeho, co bylo dříve „in“ se pro mnohé najednou stalo něco, co je “out.“ Parlamenťáci se rozhodli, že šetření po čase zopakují, aby zjistili, jestli se poměr kuřáků v čase mění. Jaký je poměr ve vaší obci? Zkuste to zjistit.

Veronika
17. 03. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…