První republika ve škole

Žádné 100.výročí důležitého historického milníku se nedá přejít jen tak. To si uvědomili i členové žákovského parlamentu ze základní školy JUDr. Josefa Mareše ve Znojmě a do oslav vzniku naší republiky zapojili celou školu.

Nepodcenit přípravu

Během příprav na oslavu sledovali žáci s učiteli českého jazyka a dějepisu ukázky z českých seriálů jako Bylo nás pět, První republika a filmu Páni kluci. Na internetu zjistili, jak vypadalo dobové oblečení, pozdravy i způsob života tehdejších lidí. Doma si pak za pomocí rodinných příslušníků připravili dobové převleky.

Čím více žáků se do akcí zapojí, tím lépe. Celoškolní projekty pomáhají zlepšovat vztahy mezi různě starými dětmi, zlepšují klima školy, jsou prevencí šikany a navíc to děti baví a mají se na co těšit.

Slavilo se dva dny

První den všichni žáci i učitelé přišli do školy oblečeni v národních barvách a o velké přestávce mohla na školním dvoře vzniknout živá státní vlajka. Její velká fotografie zdobí vchod do školy dodnes.

Druhý den se pro změnu všichni oblékli do dobového oblečení, zdravili se dobovými pozdravy a snažili se co nejdůvěryhodněji přiblížit době první republiky. Znovu proběhlo hromadné focení všech zúčastněných. Také oběd ve školní jídelně byl v prvorepublikovém stylu. Paní kuchařky připravily na výběr dvě oblíbená jídla pana prezidenta Masaryka. Bylo zajímavé a naučné vrátit se do doby před sto lety a zažít na vlastní kůži její atmosféru.

 

Veronika
28. 02. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…