Stop plastovým obalům

Stop plastovým obalům

Všude čteme a slýcháme, že se celá planeta topí v plastech. Co s tím dělat?Žáci ze základní školy TGM v Milovicích se rozhodli, že omezí používání plastových tašek a obalů a budou k tomu motivovat i své spoluobčany.

Čím méně, tím lépe

Ve svých plánech šli ale dál. Nahradili plastové obaly látkovými (pytlíky a taškami). Snažili se posílit u svých spolužáků a jejich rodin pozitivní vztah k přírodě, ke svému okolí i městu. Zjistili, že třídění odpadu je už běžnou součástí chování většiny rodin, ale málokterá z nich si uvědomuje, že je třeba potřebu plastových obalů snížit. Žáci proto hledali alternativy a způsob, jak jim ukázat novou cestu.

Líbí se nám, že si žáci všimli problému, který trápí širokou veřejnost, a také že navrhli řešení, které se nebáli realizovat. Navíc zapojili zástupce všech generací a přizvali do akce své rodiny.

Přidali se senioři  i rodiče

Veřejnou výzvou v místním rozhlase a tisku si děti zajistily dostatek materiálů – látek, nití a současně navázaly spolupráci se seniory (Klubem seniorů Milovice a tři další Domovy pro seniory v ČR) a rodinnými příslušníky našich spolužáků. Zároveň oslovily obchodníky ve městě, aby umožnili svým zákazníkům používání látkových obalů. Tyto obchody byly označeny logem projektu. Na propagaci této myšlenky u veřejnosti města Milovice uspořádal žákovský parlament velikonoční jarmark, kde bylo možné si látkové obaly zakoupit.

V Senátu slyšeli samou chválu

Projekt Stop plastovým obalům navíc obstál v rámci akce “Co dělají školy pro demokracii?” před porotou a hosty na půdě Senátu PČR a odnesl si titul nejinspirativnějšího žákovského projektu roku 2019.

Podívejte se na prezentační video.

 

Veronika
28. 02. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…