Stopy školou

Velká očekávání prvňáčků před začátkem školního roku, velké obavy, jestli se ve škole neztratí, jestli se jim tam bude líbit. Jak jim pomoct, aby jejich přechod ze školky do školy proběhl hladce? Členové žákovského parlamentu ze základní školy Trávník v Přerově to pojali hravě.

Plánujeme projekt

Při přemýšlení parlamenťáků, čemu se letos budou věnovat, zazněl nápad zpříjemnit vstup do školy novým prvňáčkům. Ale ihned poté následovaly otázky jako: „Jak je budeme provázet? Na provázení je nás málo.“ Žáci se rozhodli, že děti půjdou se svými rodiči po vyznačené trase, zahrají si na stopaře. S konkrétní představou projektu pak parlamenťáci navštívili ředitelku školy, která jim jejich nápad schválila.

Kudy tudy do třídy?

Už u vstupu do školy narazily děti se svými rodiči na stopy, které je provedly postupně celou školou. V jednotlivých učebnách plnily různé úkoly jako například: Poznáš plody stromů? Sáhni si do pytlíku a poznej podle hmatu. Úkolů bylo mnoho, parlamenťáci si museli přípravu rozdělit. Vyrobili plakát, který zval na tuto akci, startovní karty i stopy na zem. Určili, kdo bude akci fotit a připravili pro prvňáčky drobné odměny.

A co na to budoucí prvňáčci?

„Bylo to super, máte hezkou školu, jste moc šikovní, chtělo to víc času…“ Zpětné vazby byly většinou kladné, a protože se akce povedla a líbila se samotným organizátorům, rozhodli se jí v příštím školním roce zopakovat s drobnými praktickými vylepšeními.

Veronika
6. 02. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…