Horké křeslo pro pana ředitele

Horké křeslo pro pana ředitele

Děti mívají často spoustu otázek a stává se jim, že nemají možnost se na ně zeptat, a to hlavně v klasickém školním prostředí. Žákovský parlament ze základní školy v Pečkách přišel s nápadem uspořádat „horké křeslo pro pana ředitele.“ Při tomto setkání mají možnost žáci celé školy se ptát na cokoliv.

Ptejte se mě na cokoliv

Celá akce probíhala s humorem a nadsázkou, i když některé otázky tak humorné nebyly. U pana ředitele Zajíce, pro kterého žáci připravili k občerstvení mrkev a mrkvovou šťávu, drželi dozor dva pekelníci (žáci převlečení za čerty) a vše pečlivě zapisovaly zapisovatelky.

Otázky mohl klást kdokoliv. Nakonec jich bylo zodpovězeno přes 70. Velká část otázek se týkala praktických věcí ve škole jako je stav toalet, skříňky pro úschovu věcí pro druhý stupeň, malé porce jídel ve školní jídelně, nová tabule a jiné vybavení pro školu. Žáci se také ptali, proč nemohou mít každý ve škole svůj notebook. Pan ředitel jim vysvětlil, jaké by byly celkové náklady na provoz. Také padla otázka ohledně wifi, na kterou pan ředitel odpověděl slovy, že když o tom jednali s rodiči, byla jedna polovina byla pro, druhá proti, a proto zatím volná wifi pro žáky není k dispozici.

Kdo je náš pan ředitel

Padaly i osobní otázky, jako čím jste chtěl být, když jste byl malý, jakou máte nejraději pohádku a zmrzlinu, jak se Vám líbí v naší škole, byl jste oblíbený ve škole, který předmět vám nešel a jaký byl Váš sen v dětství. Pan ředitel se svěřil: „Velká rodina, práce učitele… Ale nejde jenom o to, jaké máme sny. Jde o to, že tyto sny bychom si měli plnit. A aby tomu tak bylo, musíme pro to my sami něco dělat. Nikdo jiný to za nás neudělá.“ V podobném duchu vyzýval ředitel své žáky, aby byli aktivní při tvorbě školních novin. Na dotaz „Proč nejsou školní noviny?“ odpověděl: „Pan ředitel se ptá na totéž – proč je nepíšete a nevydáváte vy? To by měla být žákovská aktivita – vytvořte redakční radu a my vás podpoříme.“ Ideální projekt pro žákovský parlament.

Přečtěte si kompletní otázky a odpovědi.

Veronika
29. 01. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…