Jak si hráli naši rodiče

Jak si hráli naši rodiče

Občas je hezké vrátit se v čase, zavzpomínat si, pochopit, jak žili naši předkové. Získat nový pohled na věci, které se nám dnes zdají jako staré harampádí. Žákovský parlament z Církevní základní školy Veselí nad Moravou připravil pro své spolužáky Retro den plný zábavných her a také výstavu předmětů z dob minulých.

Co je to šprtec?

Členové parlamentu připravili pro žáky, učitele a odpoledne pro širokou veřejnost spoustu aktivit, ve kterých se vrátili do doby svých rodičů nebo prarodičů.

V jednotlivých dílnách si mohli všichni vyzkoušet psaní s násadou a kalamářem, staré stolní hry, zjistili, že šprtec je stolní hokej nebo vyzkoušeli šikovnost svých prstů při přebírání provázku.

Venku potom účastníky čekala „školka“ se švihadlem nebo balónem či skákání panáka a cvrnkání kuliček.

I tímto způsobem se může škola otevřít veřejnosti a propojovat mezi sebou žáky jedné školy i všechny generace. Veselé zážitky zlepšují společenské klima místních komunit i postavení školy.

Všechno, co vás v minulosti těšilo

Dětem se podařilo za vydatné pomoci učitelů, rodičů a prarodičů sesbírat velký počet retro předmětů, které byly vystaveny v prostorách školy. Zapojila si i školní jídelna s retro obědem a děti ve škole ráno přivítal přísný pan retro školní. Pro všechny to byla zábava a pro děti přiblížení a porozumění tomu, jak čím se v dětství bavili jejich rodiče a prarodiče.

Veronika
28. 01. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…