Laskavé děti

Laskavé děti

Děti jsou laskavé, jen jim k tomu dejme příležitost. Nadace Karla Janečka každoročně vyhlašuje na světový den laskavosti 13. listopadu akci Jsem laskavec. Každá škola nebo dětský kolektiv může přijít s jakýmkoliv nápadem, jak projevit někomu svou laskavost. Žáci ze základní školy Janáčkovo náměstí v Krnově přišli hned s několika návrhy, které v tento den realizovali.

S laskavostí nejdál dojdeš

Zástupci žákovského parlamentu oslovili všechny třídy, jestli se chtějí k oslavám tohoto dne přidat. Parlamenťáci poskytli svým spolužákům veškeré informace, byli těmi, kdo radili, koordinovali a také byli hlavními tahouny ve svých třídách. Nakonec se z celé školy přihlásilo celkem osm tříd ze šestého až devátého ročníku. Každá třída si sama vybrala, jakou činností prokáže ostatním laskavost.

Paleta byla rozmanitá. Žáci pořádali burzu a výtěžek z ní pak darovali tělesně postiženému chlapci na pohybovou terapii, navštívili útulek pro psy a přinesli jim pamlsky. Jedna třída strávila celé odpoledne hrami s dětmi z dětského domova, dvě další třídy se rozhodli naopak věnovat svůj čas seniorům, se kterými hráli filmový kvíz a vyráběli vánoční ozdoby. A kolektiv deváťáků uspořádal charitativní běh, kterého se účastnilo téměř 100 běžců a výtěžek věnoval neziskové organizaci na záchranu psů.

Je to nakažlivé

I když šlo jen o jeden den, tato akce má větší dopad na společenské úrovni. Laskavost plodí laskavost a taky pomáhá lidi sbližovat a posilovat vzájemné vztahy a díky ní děti zažijí krásný pocit toho, jak mohou být prospěšní lidem nebo zvířatům, kterým se zrovna v jejich životě nevede nejlépe. Zapište si do kalendáře 13. listopad a příště oslavujte s nimi menšími a většími dobrými skutky.

Veronika
27. 01. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…