Zažijte měsíc dobra

Děti ze základní školy Chýně se rozhodly, že odmění odznáčkem Dobráčkem každého, kdo bude během jednoho měsíce konat dobré skutky. A vymyslely toho ještě více.

Štafeta dobrých skutků

Členové parlamentu (tzn. zvolení zástupci jednotlivých tříd) rozdávali odznáček těm žákům školy, kteří vykonali dobrý skutek pro ostatní. Dobráčků byl omezený počet – každý člen parlamentu měl jen jeden a jeho úkolem bylo, co nejdříve ho někomu udělit. Odměněná žákyně či žák měli pak dva dny na to, aby našli někoho dalšího, kdo vykonal dobrý skutek. Takto odznáčky putovaly celý březen. Proběhl i projektový den, kdy si děti mohly vybrat, s čím chtějí pomáhat. Sázely kytky, vozily obědy seniorům, doprovodily děti z Klokánku do JUMP parku, opravovaly školu, uklízely.

Pomáhat ostatním nejen ve škole

K dobrým skutkům se připojilo i vedení školy – vyhlásilo, že pokud se žákům podaří vykonat 40 dobrých skutků mimo školní prostředí, škola vysadí v obci 40 stromů. Díky tomu se podařilo sesbírat oblečení a hračky pro azylový dům v Kladně, děti pomáhaly doma rodičům i kamarádům, staraly se o seniory.

Spolu to dáme

Vrcholem akce byl charitativní běh „Spolu to dáme“. Jeho cílem bylo společnými silami uběhnout maraton. Členové parlamentu pozvali veřejnost i rodiče a s obcí vyjednali potřebné náležitosti. Běhali rodiče, psi, děti, maminky s kočárky. Malé děti utíkaly na stometrové dráze, všichni ostatní na osm set metrů dlouhém okruhu kolem rybníka. Mladí organizátoři vybírali dobrovolné startovné a prodávali občerstvení. Výtěžek pak věnovali handicapovaným sportovcům sdruženým pod neziskovou organizací Cesta za snem.

Veronika
22. 01. 2020
Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

Máme se dobře. Chceme to dopřát ostatním dětem.

S charitativními sbírkami mají členové parlamentu ze základní školy Novolíšeňská v Brně dlouholetou zkušenost, takže když začali…

Senioři, pojďme ven!

Senioři, pojďme ven!

Projekt zaměřený na seniory, kteří na sklonku svého života často propadají stesku a pasivitě, vymysleli…